Sport to zdrowie. To fakt. Aktywność fizyczna daje ludziom wiele korzyści. W ostatnich czasach bardzo dużo się o tym mówi. Przy czym nie można zapominać o tym, że osoby aktywne fizycznie muszą spożywać odpowiednio zbilansowane posiłki, dzięki czemu zapewnią swojemu organizmowi odpowiednie składniki mineralne i odżywcze. Jak powinna wyglądać dieta dla aktywnych fizycznie? O czym należałoby pamiętać?
Strona internetowa projektzdrowie.info zawiera szereg informacji odnośnie tego, jak można ułożyć zdrowe posiłki, które na dodatek są smaczne.
Na początek jednak warto przypomnieć sobie kilka najważniejszych informacji. Osoba aktywna fizycznie powinna dostosować posiłki względem aktywności fizycznej i swojego trybu życia. Jeżeli ktoś ćwiczy regularnie, to powinien posiłki planować, nie tylko dzieląc je na śniadanie, obiad i kolację, ale także na to, co zje przed i po treningu.
Kolejna ważna i istotna informacja to czas. Szacuje się, że osoby aktywne fizycznie powinny zjadać posiłek średnio co 2,5-3 godziny. Powinny to być dwa większe posiłki (śniadanie i obiad) oraz trzy mniejsze posiłki (kolacja i przekąski). Dlaczego tak? Osoby aktywne fizycznie mają zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne. Mniejsze, a częstsze posiłki pomagają uniknąć niepotrzebnego przeciążania pokarmów od zbyt rzadkiego ich spożywania. Sprawa wydaje się nieco skomplikowana, ale warta uwagi, aby zapewnić sobie zdrowe i zbilansowane posiłki.
Odpowiednia dieta to taka, która będzie różnorodna. Wbrew powszechnym opiniom, życie na diecie może dostarczyć mnóstwa smakowitych posiłków, które mogą zaskoczyć niejedną osobę. Na co mogą pozwolić sobie osoby aktywne fizycznie? Dieta dla sportowców to takie posiłki, które bogate są w węglowodany, tłuszcze, a już co najważniejsze — w białko. Na co dokładnie można sobie pozwolić w takim przypadku?
Jeżeli już mowa jest o białkach, to pod uwagę można brać: drób, cielęcinę, królika, chudą wołowinę, schab, szynkę, czyli tzw. chude mięso. Może to już być baza do tego, aby przyrządzić naprawdę smakowity posiłek. Na diecie można jeść duże ilość ryb, ale nie byle jakich, tylko takich, jak łosoś makrela, tuńczyk, mintaj, pstrąg, morszczuk, śledź lub dorsz. Jajka to jedna z najbardziej smakowitych potraw u osób, które są aktywne fizycznie.
Czas na to, aby przejść do węglowodanów, które także są niezwykle ważne, jeżeli chodzi o dietę. W tym przypadku można wymienić takie składniki, jak pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki zbożowe — pełnoziarniste produkty, które stworzone są z wysokiej jakości mąki. Wolno jeść świeże i suszone owoce, ale tylko do wybranej godziny, ponieważ nie można zapomnieć o tym, że są one źródłem kalorycznych cukrów.
Na diecie należy wybierać produkty, które są źródłem tłuszczów nienasyconych. Olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek — wszystko to może stać się niezwykle pomocne, jeżeli chodzi o przyrządzenie posiłków. Orzechy, nasiona, pestki, awokado są również doskonałym źródłem potrzebnych człowiekowi olejów roślinnych.